Home Diensten van ODC-Noord

Diensten van ODC-Noord

 ODC-Noord levert hoogwaardige datacenterdiensten en -producten aan haar klanten.
Deze dienstverlening is gelaagd opgebouwd en bestaat uit diensten op gebied van zowel Hosting als Housing. 

Voor de Hosting dienstverening heeft ODC-Noord gekozen voor een platform gebaseerd op OpenStack en CEPH.
Binnen die infrastructuur biedt ODC_Noord haar Afnemers een aantal diensten aan inde vorm van Infrastructure as a Service op gebied van Server Management, Storage en Connectiviteit. 

HaaS
ODC-Noord levert Housing en Floormanagement- diensten. We doen dat voor 12 verschillende klanten. Voor die  klanten beheren we zo’n 400 racks op onze zalen op de locaties Liverpoolweg en Zernikelaan. Diensten2017Vanuit het datacenter zijn naast de WAN-koppelingen,  koppellingen met de Haagse Ring, RON2.0 en het internet mogelijk.
De Housing diensten zijn gebaseerd op de ANSI/TIA-942 TIER 3 Standaard voor Datacenters (99,98% garantie beschikbaarheid). Voor de basisbekabeling gelden de best practices BICSI 002/2011 Class F4

IaaS
Sinds 2014 levert ODC-Noord Infrastructure as a Service op basis van een Cloud-infrastructuur. Voor het ministerie van OC&W worden bedrijfstoepassingen via die cloud-Infrastructuur aangeboden. Inmiddels  maken diverse ministeries gebruik van de ODC-Noord Clouddiensten op gebied van Compute, Storage en Networking. Ze creëren er hun eigen virtuele datacenters.
Het gaat bij IaaS om het beschikbaar stellen van een virtuele servercapaciteit met gequoteerde capaciteit qua schijfruimte, processor (CPU), geheugen en IP-adressen. Eenheid van verrekening is ingezet geheugen.
De ODC-Noord Cloudinfrastructuur is gebaseerd op OpenStack en CEPH.

PaaS
Zowel in de vorm van los af te nemen bouwblokken als in de vorm van een compleet  out-of the box platform biedt ODC-Noord een breed palet aan Platformdiensten voor ontwikkelaars bij de overheid.
De PaaS-laag biedt een aantal Diensten boven op de IaaS laag die het mogelijk maken toepassingen op een gestructureerde en geïntegreerde wijze aan te bieden. Voorbeelden van Diensten in deze laag zijn toegangsbeheer, identiteitsbeheer, portaalfunctionaliteiten en integratiefaciliteiten.
Kern van de Dienst vormt het beschikbaar stellen van een runtime omgeving voor software middels een werkend platform (OS, database, webserver, tooling, ontwikkel- en testomgevingen).

STORAGE
Op basis van CEPH leveren we meer dan 8 PentaByte aan storage  aan o.a. het Nationaal Archief , IenM, Logius en Domeinen Roerende Zaken.
Het gaat daarbij om hetbeschikbaar stellen van de volgende dataopslagfunctionaliteit die elastisch kan meegroeien en krimpen met de vraag naar opslagcapaciteit:

  • Blockstorage (uitsluitend aangeboden aan lokale OpenStack instances)
  • Filestorage (uitsluitend aangeboden aan lokale OpenStack instances)
  • Objectstorage (ontsloten op basis van het S3 protocol (Ceph implementatie). Deze S3 storage kan via Internet en via OpenStack instanties worden benaderd.)

 

SAAS
Software as a Service
We bieden inmiddels  aan een aantal  Afnemers Topdesk , Jira en Confluence as a Service.
Meer diensten zoals  NoorDrive  en SecureFile Transfer worden naar verwachting  in Q2  van 2017 gereleased.

De details over de dienstverlening zijn te vinden in de PDC van ODC-Noord. Deze wordt op aanvraag verstrekt.